Een interview met korfbalster Brett Zuijdwegt.

Leer haar beter kennen

Korfbalster Brett Zuijdwegt (21 jaar uit Dordrecht) traint sinds 2016 regelmatig #OpPapendal. Brett herstelt van een zware knieblessure en hoopt in augustus weer voluit te kunnen korfballen.

Ik ben begonnen met korfbal…
“Toen ik vier jaar oud was, ik was heel jong. Maar ik kom dan ook uit een echte korfbalfamilie. In mijn hele familie is mijn zusje van 13 jaar de enige die niet korfbalt, zij heeft voor hockey gekozen. Mijn vader en moeder hebben altijd gekorfbald, net als hun volledige kennissenkring, mijn oom en tante, en ook mijn neefje en nichtje korfballen, dus ik denk wel dat we van een korfbalfamilie kunnen spreken haha. Het leuke aan korfbal vind ik dat mannen en vrouwen samen spelen, maar ook dat iedereen in het veld een belangrijke rol heeft in het team. Je moet het echt samen doen. Je bent niet alleen belangrijk als je doelpunten maakt, je hebt ook iemand nodig die de bal passt of die bijvoorbeeld de rebound pakt. Het is echt een teamsport en dat vind ik leuk aan korfbal.”

Ik omschrijf mezelf als…
“Een hardwerkende dame die heel veel overheeft voor haar team en voor haar vak. Iemand die het heel graag goed wil doen, eigenlijk soms een beetje té goed, waardoor ze zichzelf soms op de tweede plek zet. Ik ben ook best wel eigenwijs, luister niet altijd goed naar mijn lichaam of naar anderen. Vooral omdat ik heel graag wil en dat is best wel lastig nu met mijn blessure. Verder ben ik denk ik een positief, blij en vrolijk persoon. En ik vind mijn sport vooral heel erg leuk, ik stop er veel energie in maar ik haal er ook veel energie uit.”

Op een vrije dag…
“Wil ik uitslapen! En dan lekker rustig wakker worden, misschien een filmpje kijken. Daarna naar de stad met mijn moeder of met vriendinnen om uitgebreid te ontbijten, of ja gezien het tijdstip zal het eerder lunchen zijn haha. Dan even in de winkels kijken of ik nog iets leuks kan vinden. Later thuis met vriendinnen een theetje drinken, kletsen, een spelletje doen en dan ’s avonds naar de film of misschien een avondje uit. Ik houd ook wel van uitgaan maar dat is natuurlijk geen goede combinatie met topsport. Maar stel nou dat ik de dag erna ook vrij zou zijn, dan zou ik wel met vrienden de stad in willen om een wijntje te drinken.”

Mijn sport brengt mij…
“Heel veel energie en plezier! Daarnaast is topsport super leerzaam. Bijvoorbeeld omdat er zoveel ogen op je gericht zijn, dat is iets waar ik normaal gesproken niet zo goed in ben en waar ik me heel erg druk om kan maken. Dus ik word mentaal zeker sterker door mijn sport. En fysiek natuurlijk ook. Ik denk ook dat korfbal ervoor heeft gezorgd dat ik wat sneller volwassen ben geworden.”

Lastig aan topsporter zijn vind ik…
“Dat er zoveel ogen op je gericht zijn. Dat is ook iets moois hoor, zeker weten. Maar ik ben dan snel bang om iets verkeerd te doen. Mensen hebben vaak een oordeel over je en ik vind het best wel moeilijk om daarmee om te gaan. En daarnaast vind ik het weleens lastig om dingen te laten voor je sport. Ik houd bijvoorbeeld erg van het sociale leven en dat moet je toch soms een beetje opzij zetten. Denk aan een wintersportvakantie met mijn ouders. Ik hecht veel waarde aan het samenzijn met vrienden en familie maar als topsporter kun je niet overal bij zijn. Ik heb het er wel voor over hoor, want topsport brengt ook zoveel moois!”

Je kunt mij ’s nachts wakker maken voor…
“Loempia’s! Ik vind loempia’s echt heel lekker. Maar je mag me ook wel wakker maken om bijvoorbeeld een uur lang gratis te shoppen haha. Maar ook wel om op reis te gaan, als dat zou kunnen natuurlijk, of om ergens vrijwilligerswerk te doen. Iets met kinderen zou ik super gaaf vinden, op een school bijvoorbeeld. En als laatste zou ik ook heel graag de binnenkant van een gevangenis willen zien en dan de verhalen horen van de gevangen. Ik heb echt een fascinatie voor gevangenissen.”

Mijn droom is…
“Om zoveel mogelijk te bereiken met korfbal en om een voorbeeld te zijn voor kinderen en meisjes. Zoals ik vroeger ook opkeek tegen de spelers van TeamNL. Natuurlijk om Europees kampioen en wereldkampioen te worden, maar dan wil ik ook echt bepalend zijn voor het team. Buiten het korfbal zou ik nog graag veel willen reizen. En natuurlijk wil ik vooral gewoon gezond en blessurevrij zijn. Dat is uiteindelijk het belangrijkste. Je neemt dat toch snel voor lief.”

Wat ik anderen wil meegeven…
“Heb waardering voor de kleine dingen. Ben dankbaar dat je topsporter mag zijn, want het is niet voor iedereen weggelegd. Daarnaast probeer ik anderen mee te geven dat ze vooral respect voor elkaar moeten hebben. Wat je geeft kun je ook terug verwachten. Ik heb zo’n hekel aan ruzie op straat of als mensen lelijk tegen elkaar doen. Heb gewoon respect voor elkaar en respect voor oudere mensen. Dat vind ik heel belangrijk.”

Social Share

2020-10-14T09:47:39+00:002 juli 2020|
Ga naar de bovenkant