Edith Bosch over ’the winning team’

Ieder kwartaal schrijft Edith Bosch een column over haar visie op winnen.

Edith Bosch, voormalig Nederlands topjudoka, beschrijft in haar column de parallellen tussen topsport en de zakelijke wereld om ons heen. Haar hele leven stond in het teken van haar sport. Als judoka haalde zij 3 Olympische medailles, een wereldtitel en 4 Europese titels. Ook na haar topsportcarrière zat Edith niet stil. In 2013 nam zij deel aan Expeditie Robinson waar zij als winnaar uit de bus kwam. Vanuit de combinatie topsport, presteren op hoog niveau en gedragswetenschappelijke interesse is de voormalig judoka zich gaan richten op coaching en begeleiding. 

WIJ ZIJN +

Voor zowel sport als business geldt hetzelfde: als je met elkaar tot een goede prestatie wil komen is het superbelangrijk om met elkaar de teamdynamiek onder de loep te nemen. Wat vraagt het van een teamcoach/leidinggevende om ervoor te zorgen dat zijn team stappen maakt, ontwikkelt en groeit? Hoe werk je naar doelen toe en wat is ervoor nodig om samen deze doelen te behalen?

“In een team beïnvloedt iedereen elkaar constant”

Mijn inzichten vanuit het werk zijn als volgt:

  1. Coachend Leidinggeven is een kunst.
  2. De kern van effectief samenwerken zit hem vaak meer in de onderlinge interactie ( hoe doen we het samen) dan in de inhoud (wat doen we samen).

Coachend leidinggeven is een kunst omdat het bewustwording vraagt van je eigen ontwikkelingsproces en de gerichte beïnvloeding ervan; dat je heer en meester wordt over je eigen gedachten, gevoel en dus gedrag. En het vraagt dat je in staat bent om anderen bij datzelfde proces te begeleiden. Eén op één en in een team.

Wat ik regelmatig zie is dat teams niet verder komen omdat bij uitdagingen op relationeel vlak zoals onderlinge irritaties en frustraties, mensen in de weerstand gaan en het echte gesprek uit de weg gaan; wie slaat waar op aan én bij wie, waarom is dat en welke onbenutte mogelijkheden zitten daarin voor alle betrokken?

Stel; het gaat over een team van 10 personen die steeds meer moeite hebben om samen een prestatie te leveren. Soms kan het erop lijken dat slechts 2 mensen een conflict met elkaar hebben of dat er een bepaald persoon constant dwars lijkt te liggen. Wat niet altijd voor iedereen even duidelijk is, is dat 10 mensen in een team allemaal hun rol hebben. Ja, ook degene die niets zeggen of zich van het proces lijken te distantiëren. In een team beïnvloedt iedereen elkaar constant. En die beïnvloeding kan negatief zijn en dus de resultaten in de weg staan of positief en dus de weg naar resultaten versnellen.

De kunst is om allemaal ‘+’ te zijn om stappen te kunnen maken.  Wat betekent dat dan? Dat je je in essentie positief verhoudt tot jezelf en tot al je teamleden. Juist van de teamleden waarbij je dat moeilijk vindt kan je het meeste leren en zij van jou. En dat vraagt dat je samen de ruimte neemt om te onderzoeken wat de echte dynamiek is in het team en dit aandacht te geven. Het vraagt dat je met elkaar praat over waar het echt over moet gaan; wie neemt welk aandeel in de huidige situatie en wie moet welk aandeel nemen bij het creëren van de gewenste situatie?

Bewust tijd maken hiervoor en het prioriteit geven, vraagt wel de nodige lef en doortastendheid. Zeker ook van de teamcoach/leidinggevende. En het vraagt een helder zicht op de manieren waarop we dit soort processen doorgaans saboteren; meestal zijn we er meester in om te verklaren en rechtvaardigen waarom we hier geen tijd aan hoeven of kunnen besteden. En toch, teams die het proces met elkaar aangaan, weten dat het  uiteindelijk wel goud oplevert. Misschien is goud niet het juiste woord en is het beter om te zeggen dat het pure winst is.

Wat is de boodschap dus eigenlijk? Om een goed functionerend team te worden, zijn er 2 dingen die je te doen staan. Ten eerste een stevige reflectie op jezelf en ten tweede reflectie op elkaar als geheel. Dit zodat iedereen zijn/haar aandeel kan pakken en elkaar helpt.

Ben jij met je team dapper genoeg om deze uitdaging aan te gaan? Dan zie ik jullie op Papendal.

“Neem de ruimte om te onderzoeken wat de dynamiek is van het team”

Social Share

2019-07-09T08:31:35+00:003 juli 2019|
Ga naar de bovenkant