Edith over Leiderschap.

Ieder kwartaal schrijft Edith Bosch een column over haar visie op winnen.

Edith Bosch, voormalig Nederlands topjudoka, beschrijft in haar column de parallellen tussen topsport en de zakelijke wereld om ons heen. Haar hele leven stond in het teken van haar sport. Als judoka haalde zij 3 Olympische medailles, een wereldtitel en 4 Europese titels. Ook na haar topsportcarrière zat Edith niet stil. In 2013 nam zij deel aan Expeditie Robinson waar zij als winnaar uit de bus kwam. Vanuit de combinatie topsport, presteren op hoog niveau en gedragswetenschappelijke interesse is de voormalig judoka zich gaan richten op coaching en begeleiding. 

Leiderschap.
Type het woord leiderschap in bij een zoekmachine op het internet en binnen 0,32 seconden verschijnen er 3.940.000 resultaten. Ga vervolgens op zoek naar wat bij jou past. Prettige wedstrijd!

Ik neem jullie daarom graag mee in mijn kijk op leiderschap. Leiderschap start wat mij betreft bij het eerlijk beantwoorden van een aantal essentiële vragen: Wie wil ik zijn? Waarom ben ik hier? En op welke manier wil ik daar uiting aan geven? Vanuit een innerlijk helder antwoord op die vragen creëer je automatisch een bepaalde autonomie, invloed en verbinding met de wereld om je heen. Je ziet het beste in de ander omdat je het beste in jezelf ziet. En je kan de ander beter helpen om dat zelfde inzicht te krijgen.

”Zelden gaan leiderschapstrajecten over de kern en essentie van de persoon zelf. Dat vind ik een groot gemis.”

In mijn werk ervaar ik dat leidinggevenden binnen een organisatie vaak veel verschillende leiderschapstrajecten hebben doorlopen. Daarbij ligt de focus voornamelijk op inhoudelijke tools, waardoor je beter in staat bent om leiding te geven en impact kan maken binnen een organisatie. Zelden gaan deze opleidingen naar de kern en essentie van de persoon zelf. Wat drijft hem of haar? En hoe oefen je met intuïtie, het gevoel als instrument. Dat vind ik een groot gemis.

Het goud ligt, om in sporttermen te spreken, wat mij betreft in de aanwezigheid van innerlijke positiviteit en het uitoefenen van positieve invloed op de wereld om je heen. Dit vraagt net een andere aanpak wanneer we praten over leiderschap. Het gaat met name over de daadwerkelijke regie van je interne dynamiek: wat je denkt, voelt, wilt en van daaruit besluit.

Leiderschap gericht op het leveren van een bijdrage aan de OM-GEVING (wat kan ik geven) in plaats van aan de OM-KRIJGING (wat kan ik krijgen van anderen zodat ik me goed voel). Daar geloof ik in. Als we kijken een aantal bijzonder invloedrijke voorbeelden, inspirators, motivators: Dalai Lama, Ghandi, Nelson Mandela. Hoe geven/gaven zij hun leiderschap vorm? Op een manier die mensen uitnodigt om alles op een andere manier te bekijken, ervaren en beleven. Zonder druk, kracht en macht. Gericht op wat je zelf wil creëren en kan bijdragen aan wat we hier allemaal aan het doen zijn op deze aardbol. Open en eerlijk, waarbij niets menselijks vreemd is (Nelson Mandela gaf zijn leiderschap voor zijn gevangenschap heel anders vorm dan daarna).

”De mooiste vorm van leiderschap is, naar mijn mening, wanneer je helder hebt wie je wilt zijn als mens en als leider.”

Leiderschap is ook jezelf de ruimte geven om erachter te komen wat niet werkt. Dat geeft informatie en kansen om te kiezen wat wel werkt, wat je wilt en hoe je jouw impact op een positieve manier kan vormgeven. Wat ik daarmee zeg? Álles is informatie waarmee je iets kan. Het biedt kansen om elke keer opnieuw te bepalen hoe jij jouw leiderschap wilt vormgeven. Let wel! Het vraagt om een constante investering. Het is een continu proces waarbij je kan blijven onderzoeken wat je doet, creëert en wat daarvan het resultaat is.

De mooiste vorm van leiderschap is, naar mijn mening, wanneer je helder hebt wie je wilt zijn als mens en als leider. En hoe je dit tot uiting gaat brengen in de wereld om je heen. Gewoon door te weten, te zijn en te doen. Dan leef je goud, zilver en brons tegelijkertijd!

Als jij samen met je team stil wilt staan bij hoe jullie vorm willen geven aan leiderschap dan zie ik jullie graag op Papendal!

Social Share

2019-10-21T06:23:02+00:0016 oktober 2019|
Ga naar de bovenkant