Leer Julia kennen.

Een kijkje in haar wereld

Julia van der Sprong is 20 jaar oud, ze komt uit Gouda en traint sinds 2017 #OpPapendal om haar dromen en doelen in het rolstoelbasketbal waar te maken. Ze ontdekte de sport nadat ze van het ene op het andere moment in een rolstoel belandde. 

Ik ben begonnen met rolstoelbasketbal…
“Toen ik in het revalidatiecentrum zat. Van de ene op de andere dag belandde ik in een rolstoel na een ontsteking in mijn ruggenmerg in 2015. Ik was toen 16 jaar. De ontsteking heeft een dwarsleasie veroorzaakt, waardoor ik minder kracht en gevoel hebt aan mijn linkerkant, van mijn voet tot mijn navel. Ik kan korte stukken lopen maar voor langere afstanden en sporten ben ik afhankelijk van een rolstoel. In het revalidatiecentrum beoefenden we gezamenlijk verschillende sporten. Ik was altijd al super sportief dus via het revalidatiecentrum ben ik toen naar een talentdag #OpPapendal gegaan. Daar heb ik rolstoelbasketbal, rolstoeltennis en wheelen geprobeerd, maar uiteindelijk vond ik een bal- en teamsport het leukst, dus zo ben ik er een beetje ingerold.”

Mijn inspiratie haal ik uit…
“Ik heb niet echt een voorbeeld in de sport, maar natuurlijk kijk je wel naar het spel van andere spelers. En als ik dan Bo Kramer zie spelen dan denk ik wel: zo wil ik later ook worden.”

Mijn mooiste herinnering is…
“Het EK 2019 in Rotterdam. Doordat ik uit Gouda kom, wat vlakbij Rotterdam is, kwamen er heel veel vrienden en familieleden kijken. Het was super gaaf om de hele tribune oranje te zien kleuren en dan ook nog met zoveel bekenden. Velen van hen hadden rolstoelbasketbal nog nooit in het echt gezien. Eigenlijk hebben ze nu pas door dat rolstoelbasketbal voor mij niet zomaar een hobby is, maar echt een fulltime job.”

Het leukste aan rolstoelbasketbal vind ik…
“Dat het me veel nieuwe vriendschappen heeft gebracht. En qua sport heeft het alle aspecten die me aanspreken; het is snel, tactisch, fysiek en het is een team- en balsport. Vroeger deed ik aan hockey dus daarom was rolstoelbasketbal ook wel een logische keuze voor mij. Het balgevoel had ik al en ik vind het heel belangrijk om gezamenlijk naar een doel toe te werken.”

Een overwinning betekent voor mij…
“Iets doen of bereiken waarvan ik niet had verwacht dat ik dat zou kunnen. Grenzen verleggen! Het was bijvoorbeeld echt een overwinning voor mij toen ik in het revalidatiecentrum mijn eerste stappen zette. Of bijvoorbeeld toen ik bepaalde vakken op het VWO haalde, terwijl ik een half jaar onderwijs had gemist. Mooie momenten, waarop je jezelf verbaast!”

Ik heb gekozen voor een teamsport omdat…
“Ik het mooi vind om samen een doel te behalen. In het basketbal kun je zonder elkaar eigenlijk niet winnen, je hebt je teamgenoten heel hard nodig. En het is natuurlijk ook gezellig want je bent eigenlijk altijd met twaalf meiden op stap. Op toernooien bijvoorbeeld, dan zitten we met z’n allen te puzzelen bij iemand op de kamer haha.”

Mijn doel is…
“Natuurlijk om naar de Paralympische Spelen te gaan en om daar het hoogst haalbare resultaat neer te zetten. Je gaat natuurlijk voor goud. We zijn ook al Europees kampioen en wereldkampioen, maar die gouden medaille op de Spelen die haal je niet zomaar. Je wil vooral een goed toernooi spelen en weten dat je nergens iets hebt laten liggen, dat je er alles aan gedaan hebt. Daarnaast is het mijn persoonlijke doel om binnen het team een vaste waarde te worden. En ik wil heel graag naast het basketbal mijn studie bedrijfskunde aan de Radboud Universiteit afronden.” 

Door topsport voel ik mij…
“Topsport heeft mij een nieuw doel in het leven gegeven. Ik ben hierdoor wel positiever naar mijn dwarslaesie gaan kijken. Door het rolstoelbasketbal voel ik me meer gelijk aan andere mensen, omdat iedereen in het team een handicap heeft. Als ik op school in mijn rolstoel zit, dan kijken mensen er toch van op. Topsport geeft mij het gevoel dat ik er toe doe, dat ik erbij hoor. Ik mag iedere dag mijn passie uitoefenen in een super gave omgeving, met mooie mensen om mij heen. Dat is toch wel heel bijzonder.”

Wat ik anderen wil meegeven is …
“Dat je altijd moet doorzetten! Als je echt een doel of droom hebt, dan moet je daar alles voor willen en kunnen geven. Natuurlijk zijn er tegenslagen, dat heb ik zelf ook ervaren. Maar als je in je achterhoofd houdt waarvoor je het doet en hard werkt, dan kom je er wel.”

Social Share

2020-09-14T13:14:09+00:003 september 2020|
Ga naar de bovenkant