Kerstrecepten van Erik te Velthuis.

Voor ieder wat wils!

De mooiste en gezelligste tijd van het jaar komt eraan! Toch brengt deze periode ook een beetje stress met zich mee. Wat zet je dit jaar namelijk weer op tafel tijdens het kerstdiner? Chef-kok van het Topsportrestaurant, Erik te Velthuis, helpt je graag op weg! Hij heeft drie recepten samengesteld voor de vis-, en vleesliefhebber & de vegetariërs onder ons.

Feestje van zalm en tonijn

Ingrediënten

  • 60 gram verse duurzame sushi tonijn om rauw te eten, in hele kleine blokjes gesneden
  • 40 gram verse duurzame zalm om rauw te eten, in hele kleine blokjes gesneden
  • 1/2 sjalotje, fijngesnipperd
  • 10 ml Japanse sojasaus
  • 5 ml sushiazijn
  • 5 ml sesamolie
  • 4 ml vers limoensap
  • 1 theelepel zwart sesamzaad
  • 1 stengel lente ui, in ringen gesneden
  • 1 takje verse koriander, fijngesneden

Wasabi saus

  • 50 gram magere kwark
  • 1 theelepel wasabi pasta uit de tube (hoeveelheid naar eigen gewenste scherpte)
  • 1 theelepel verse limoensap
  • 1 theelepel verse gember, geraspt
  • 1 theelepel honing

Bereidingswijze

  • Doe de tonijn en zalm in een kom en meng met het sjalotje, de Japanse sojasaus, sushiazijn, sesamolie en limoensap.
  • Plaats dit minimaal 1 uur in de koelkast om te laten marineren.
  • Doe de magere kwark in een kom met het limoensap, de wasabipuree, de gember en de honing.
  • Neem een mooi bord en smeer de wasbisaus uit op het bord.
  • Plaats een metalen uitsteker op het bord en verdeel licht aandrukkend de gemarineerde zalm en tonijn.
  • Haal de steker weg en zo ontstaat er een feestelijke aanblik.
  • Bestrooi met zwart sesamzaad, lenteui en koriander.

Lamsbiefrepen met zilte groenten, munt en aardappel uit de oven

Tip! Kan eventueel ook met hertenbiefstuk of biefstuk van de runderhaas.

Ingrediënten

  • 250 gram Roseval aardappelen in de schil, in grove stukken gesneden
  • 5 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
  • 2 theelepels Provençaalse kruiden
  • 120 gram lamsbiefstuk, in repen
  • Grof gemalen peper uit de molen
  • 5 ml olijfolie
  • 50 gram rode ui, fijngesnipperd
  • 100 gram zeekraal
  • 100 gram jonge dunne worteltjes (of in dunne repen gesneden)
  • 50 ml water
  • 2 theelepels honing
  • Een flinke tak verse muntblaadjes, gesneden

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  • Leg de aardappelstukjes in een ovenschaal en deze vermeng met olijfolie, knoflook en Provençaalse kruiden.
  • Plaats de ovenschaal in de oven en gaar de aardappels in circa 20 minuten, afhankelijk van de grote. Even prikken of de aardappel gaar.
  • Bestrooi de lamsbiefstuk met versgemalen peper.
  • Verhit een wokpan en bak de lamsbiefstukrepen in de olijfolie om en om bruin en haal vervolgens uit de wok.
  • Leg direct de rode ui, zeekraal en worteltjes in de wok en roerbak deze circa 5 minuten.
  • Voeg het water, de honing, de muntblaadjes en als laatste de lamsbiefstukrepen toe.
  • Meng het geheel goed en serveer het samen met de aardappeltjes uit de oven.

Groentefriet en vega reepjes

Ingrediënten

  • 5 ml olijfolie
  • 1 teentje knoflook, fijngesnipperd
  • 30 gram rode ui, in grove stukken
  • 400 gram groentefriet
  • 120 gram vegetarische kipreepjes
  • 20 ml ketjap
  • 20 ml Thaise chilisaus
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  • Verhit de oven voor op 200 graden.
  • Meng alle ingrediënten en verdeel deze in een ovenschaal.
  • Bak 30 minuten in de oven.
2019-12-24T10:46:28+00:0018 december 2019|