Leer Tim beter kennen.

Een kijkje in zijn wereld

BMX-talent Tim Goossens (17 jaar) uit Den Dungen is begonnen aan zijn tweede jaar fulltime trainen, wonen en studeren #opPapendal. Door corona liep het eerste jaar anders dan verwacht, toch is Tim de kersverse Nederlands kampioen BMX bij de junioren.

Ik maakte voor het eerst kennis met BMX toen..
“Ik vier jaar oud was. Vanuit ons huis kon je de motorcrossbaan horen wanneer daar gereden werd, dus daar wilde ik altijd naartoe. Met mijn vier jaar was ik nog te klein voor motorcross maar toen zei mijn moeder: ‘ik weet wel iets anders’. En zo begon ik met BMX. Ik vond het meteen heel erg leuk en wilde alles uitproberen, terwijl dit eigenlijk nog niet mocht haha. Ik ken niet veel angst nee.”

Onderdeel uitmaken van de Nederlandse talentenselectie betekent voor mij..
“Heel veel stappen maken, mezelf ontwikkelen. Zodat ik hopelijk over een aantal jaren mee kan met de top in de elite klasse. De overstap naar Papendal brengt me rust. Thuis moest ik veel naar school, daarnaast trainen en dan wil je ook je vrienden nog blijven zien. Hier is alles beter op elkaar afgestemd. Ik heb een vast trainingsschema en op school is alles goed geregeld. Hierdoor heb ik meer rust en kan ik me goed focussen op mijn sport. Ik merk dat ik qua techniek veel beter ben geworden.”

Van de coronacrisis leer ik dat..
“Ik geduld moet hebben, wat voor mij lastig is haha. Zeker in deze tijd waarin je vrijwel geen wedstrijden hebt. Dan vraag je je soms af waar je het eigenlijk voor doet, waar je zo hard voor traint. Dat is weleens lastig. Voor volgend jaar is er nog geen wedstrijdkalender bekend, gelukkig staat het WK #OpPapendal wel gepland in augustus 2021. Daarnaast heb ik de extra tijd bij mijn familie en met mijn ouders wel echt gewaardeerd. Mijn ouders zijn gescheiden dus ik ben vaak het ene weekend bij mijn vader en het andere weekend bij mijn moeder. Ik ben natuurlijk op mijn 16e al uit huis gegaan, dus het was waardevol om in het voorjaar meer tijd thuis door te kunnen brengen.”

De belangrijkste personen in mijn leven zijn..
“Toch wel mijn ouders. En daarnaast heb ik thuis twee goede vrienden die me helpen en steunen. Twee toffe gasten waar ik altijd lol mee heb. Zij zijn iets ouder dan ik dus komen ook weleens richting Arnhem om dan hier in de buurt iets leuks te doen. Karten bijvoorbeeld.”

Ik heb een hekel aan..
“Wachten. Geduld hebben. Ik wil eigenlijk altijd veel te snel. Bijvoorbeeld in de krachttraining dan moet je je rust nemen om op te bouwen in gewicht, stap voor stap. Dat kan ik niet altijd opbrengen en als een bepaald gewicht dan niet in één keer lukt, dan kan ik daar wel echt chagrijnig van worden. In het algemeen ben ik trouwens juist heel vrolijk en vol energie tijdens trainingen hoor haha!”

Winnen betekent voor mij..
“Je doel behalen. En als je dan niet wint, dan moet je je doelen bijstellen en er de volgende keer weer voor gaan. Nog harder trainen om je doelen te behalen. ”

Mijn mooiste overwinning vind ik..
“Ik denk mijn Nederlandse titel in 2017 of mijn titel van dit jaar. Ik vond beide wedstrijden heel spannend maar er hing ook bij beide een hele goede onderlinge sfeer. Bij de rijders. Misschien is trouwens mijn bronzen medaille op het WK in Baku in 2018 wel mijn grootste prestatie. En ook echt een verrassing. Het was daar mijn doel om de halve finale te halen en daarin werd ik derde. Toen was het even schrikken dat ik de finale mocht rijden. De finale was alles of niks en het werd een bronzen medaille. Dat was wel echt super tof.”

Als de coronacrisis voorbij is ga ik als eerste..
“Wedstrijden rijden. Of als er dan geen wedstrijden zijn omdat het off-season is, dan zou ik heel graag op vakantie willen. Even weg van alles.”

Mijn droom is..
“De Olympische Spelen halen. En als ik er dan toch ben, dan wil ik natuurlijk ook één van die plakken mee naar huis nemen.”

Wat ik anderen mee zou willen geven..
“Dat je altijd je best moet doen. Voor iedere training. Als je de beste wil worden dan moet je daar zelf voor zorgen.”

Social Share

2020-12-14T16:25:30+00:007 december 2020|
Ga naar de bovenkant