Een interview met handballer Tom Zwarthoed

Een kijkje in zijn leven.

Handballer Tom Zwarthoed (18) woont en traint alweer twee jaar #OpPapendal. Hij combineert zijn bestaan als topsporter met de opleiding Sportkunde aan de HAN.

Ik ben begonnen met handbal…
“Toen ik 14 jaar was. Dus dat is eigenlijk best laat. Ik heb vroeger gejudood en gevoetbald, maar ik merkte dat ik dat steeds minder leuk ging vinden. Ik ben gaan handballen omdat mijn zus handbalde. Een tijdje heb ik het handballen en voetballen gecombineerd, maar uiteindelijk ben ik volledig voor het handbal gegaan. In het voetbalteam was ik keeper dus ik wilde eigenlijk eerst ook handbalkeeper worden, maar nadat ik op de eerste training al drie ballen in mijn gezicht kreeg besloot ik dat een andere positie toch beter was haha. Ik speel nu op de rechterhoek en ik ben linkshandig dus dat is voordeling voor mij.”

Het leukste aan mijn sport vind ik…
“Dat het een fysiek en snel spel is. Ook het teamaspect vind ik gaaf. Het leukste is om samen, als team, te strijden voor een overwinning. Je doet het niet alleen, het is echt een teamprestatie. Ik ben echt een teamplayer, dus vooral in de dekking werk ik graag samen met diegene die naast me staat. Ik ben hoekspeler dus de kansen om een doelpunt te maken zijn schaars, maar als ik dan de bal krijg, moet ik hem ook echt afmaken.”

Als ik een dag vrij heb…
“Lig ik het liefst op de bank, samen met mijn ouders. Lekker een film kijken of even naar het strand. Ik speel bij Houten in de BENE-league en op zaterdag hebben we meestal een wedstrijd, als we uitspelen moeten we vaak naar Limburg of België dus dat is best een eind rijden. Dan gaan we in de middag weg en zijn we in de late uurtjes pas terug. Dan is het wel lekker om de volgende dag niet al te veel te doen.”

Mijn studie betekent voor mij…
“Voornamelijk een nuttige tijdsbesteding tussen de trainingen door. Ik volg nu het eerste jaar van de opleiding Sportkunde aan de HAN, de lessen worden hier op Papendal gegeven. Ik vind het fijn dat ik tussen de trainingen door naar school kan, zo blijf ik bezig en natuurlijk is de studie ook heel belangrijk voor later. Het belangrijkste doel is om dit jaar meteen mijn propedeuse te halen. Mocht ik namelijk de kans krijgen om in het buitenland te gaan handballen, dan kan ik later mijn studie weer oppakken.”

Ik heb een hekel aan…
“Mensen die niet gemotiveerd zijn. Niet alleen in het handbal maar bijvoorbeeld ook op school. Ik geef soms ook zelf handbaltraining, maar dan ben ik niet diegene die iemand moet gaan motiveren. Daar ben ik niet zo goed in. Ik werk graag met mensen die ook gemotiveerd zijn.”

Op Papendal heb ik geleerd…
“Best wel veel eigenlijk. Ik ben handbal-technisch veel beter geworden. Ik kan beter met druk omgaan en ben ook zelfstandiger geworden. Ook in mijn persoonlijkheid ben ik gegroeid, ik heb geleerd om beter met externe factoren om te gaan en om me af te sluiten van wat andere mensen over mij zeggen.”

Winnen betekent voor mij…
“Winnen is altijd leuk, maar ik ben nu 18 jaar en dan gaat het er vooral om dat je je goed kunt ontwikkelen. Natuurlijk wil je altijd winnen en geef je er alles voor, maar je moet ook leren dat je niet altijd kan winnen. Je moet ook om kunnen gaan met verlies.”

Mijn droom is…
“Om over een paar jaar naar het buitenland te gaan. Ik wil graag in het Nederlands Heren A-team komen en dan EK’s en WK’s spelen om uiteindelijk op de Olympische Spelen te staan. Dat is mijn droom.”

Wat ik anderen wil meegeven is…
“Om altijd de volle 100% te geven. Doe altijd je best en blijf gemotiveerd om het beste uit jezelf te halen. Als het even tegenzit moet je denken aan de leuke momenten die je in de sport hebt meegemaakt.”

Social Share

2020-02-13T15:52:45+00:0013 februari 2020|
Ga naar de bovenkant