Van thuiswerken naar thuis-werken.

Lukt het jou om privé en werk gescheiden te houden?

De naam zegt het eigenlijk al. Thuiswerken: thuis en werken zijn met elkaar verbonden. De uitdaging is dan ook om privé en werk niet continue door elkaar te laten lopen. In dit artikel delen we een aantal tips om je hierbij te helpen.

Je hoort het van anderen, ervaart het misschien zelf ook. Thuiswerken heeft zo zijn voordelen maar er zijn ook uitdagingen. Hoe houd je, als je de hele dag thuis bent, werk en privé gescheiden? Een belangrijke tip: probeer vaste rituelen in te bouwen. Start met een ochtendritueel om jezelf mentaal voor te bereiden voor de werkdag. Dit ritueel is natuurlijk voor iedereen anders maar begint in ieder geval met uit bed stappen, mogelijk een korte (of lange 😉) douche nemen en jezelf (netjes) aankleden voor de werkdag. Maak een ontbijtje klaar, pak een kopje koffie, misschien check je even het nieuws? En dan kan de werkdag beginnen.

Indien mogelijk is het aan te raden om je werkplek in te richten op een andere plek dan de woonkamer. Zo is je werkplek er voor werk en gebruik je de woonkamer voor rust en ontspanning. Maar zorg er vooral voor dat je op een plek werkt die je prettig vindt. Het kan helpen om de werkdag te starten met het bepalen van de taken die je die dag wil afronden. Vergeet daarbij niet om gedurende de dag ontspanningsmomenten in te plannen. Een koffiepauze bijvoorbeeld, een lunchpauze en we raden je aan om een wandeling in te plannen. Even naar buiten, een frisse neus halen. Zo ga je daarna weer met frisse energie aan de slag.

De volgende uitdaging is natuurlijk om je gedurende de dag te houden aan je takenlijst en planning. Het begint in ieder geval goed, het maken van een takenlijst kun je alvast afvinken op je to-do lijst (haha!). Focus je op de taak die je wil afronden en probeer je niet af te laten leiden door je partner, eventuele kinderen of de volle wasmand. Het gebruik van een goede headset kan je hierbij helpen. Zo ben je tijdens digitale meetings ook goed verstaanbaar.

Eindig je werkdag met het nalopen van de openstaande taken. Zitten er taken bij die je binnen een paar minuten kunt afronden, handel deze dan direct af. Plan de overige taken in op andere dagen. Zo maak je je hoofd leeg en voorkom je dat het werk continue door je hoofd blijft spoken. Als laatste is het heel belangrijk om je werkplek op te ruimen, zo komt er officieel een einde aan je werkdag en is het tijd voor het gezin en voor ontspanning.

Lukt het jou om werk en privé van elkaar te scheiden? Heb je wellicht nog andere tips? Laat het ons weten via @Papendal op LinkedIn 😊!

Social Share

2020-11-18T08:13:09+00:0018 november 2020|
Ga naar de bovenkant