Wethouder bij de Gemeente Arnhem.

Een inspirerend vragenvuurtje.

Jan, wil je jezelf even voorstellen? 
“Natuurlijk! Ik ben geboren in Groningen, maar 28 jaar geleden ben ik verliefd geworden op Arnhem. Ik ben getrouwd en heb drie kinderen: een dochter en twee zoons. Voordat ik in 2018 wethouder in Arnhem werd, heb ik 27 jaar op verschillende managementposities gewerkt voor Amerikaanse bedrijven Oracle en EMC/Dell, maar ook dichter bij huis. In mijn portefeuille zit naast  Sport ook Economische Zaken, dus daar komt mijn ervaring in het bedrijfsleven goed van pas. In mijn vrije tijd moedig ik graag mijn kinderen aan bij hun sportclubs, of ga ik zelf lekker sporten. Wat veel mensen niet over mij weten, is dat ik dol ben op koken. Niets leuker dan een 6-gangendiner te bereiden en er met familie en vrienden van te genieten.”

Wat is jouw affiniteit met sport?
“Als kind sportte ik altijd al veel, van korfbal en basketbal tot hardlopen. Dat laatste doe ik nog steeds. Er zijn zoveel mooie routes in Arnhem en in de omgeving, met de Veluwe als achtertuin. Ook stap ik graag op de racefiets om van de natuur te genieten. Het buitenzijn en het voldane gevoel nadat je je in het zweet hebt gewerkt, heerlijk! Natuurlijk kom ik als wethouder Sport ook bij allerlei verschillende sportclubs in Arnhem. Ik vind het geweldig om er een kijkje te nemen, om te zien hoe sport mensen verbindt. Het feit dat sporten ervoor zorgt dat mensen fit en vitaal blijven en daardoor minder gezondsheidsklachten hebben, vind ik belangrijk. Liever voorkomen dan genezen.”

Sportcentrum Papendal kan niet zonder de steun van de Gemeente Arnhem, kun je iets vertellen over onze samenwerking?
“Papendal is een internationaal bekend instituut. Daar mogen we in Arnhem heel erg trots op zijn. Het sportcentrum slaat een brug tussen sport, onderwijs en bedrijvigheid. Zo zijn er op Papendal veel faciliteiten voor jonge sporters om aan de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) onderwijs te volgen.  Het zorgt voor een gezonde, inspirerende plek, waarbij alles in het teken staat van de sport. Samen zorgen we voor de profilering van Arnhem als sportstad. En samen maken we dat imago waar. Als wethouder vind ik het belangrijk om initiatieven op dit gebied te stimuleren, zodat kinderen die een droom hebben om in de sportwereld terecht te komen, zo gemakkelijk mogelijk daarin hun weg kunnen vinden.”

Hoe zie jij deze samenwerking voor je in de toekomst?
“Papendal is van groot belang voor Arnhem. NOC*NSF is er gevestigd, de Atletiekunie, de Koninklijke Nederlandse Wielren Unie en Hotel Papendal. Het trainingscomplex van voetbalclub Vitesse ligt ook op het terrein. Deze sportwereld trekt ook weer bedrijven aan die innovatieve technologie ontwikkelen. Die bedrijven vestigen zich hier in Arnhem. Zo zorgt Papendal er niet alleen voor dat we nu interessant zijn voor topsporters en voor bedrijven, daardoor kunnen we ook naar de toekomst kijken. Dat het WK BMX in 2021 in Arnhem plaatsvindt is geweldig. Het zet onze stad wereldwijd op de kaart bij vele sportliefhebbers. Het vermaarde BMX-parcours op Papendal laat zien dat Arnhem de internationale topsport veel te bieden heeft.”

Waar haal jij in je werk je inspiratie vandaan? Wie is jouw inspiratiebron?
“Waar ik energie van krijg, is wat ik zie gebeuren bij sportclubs. Dat teamgevoel, het samen werken naar één resultaat. Dat geldt ook voor fantastische resultaten zoals dat van Sifan Hassan, toen ze wereldkampioen werd op de 10 kilometer én de 1.500 meter. Een bijzondere combinatie. Zo’n resultaat behaalt ze natuurlijk niet alleen, daar helpt een heel team aan mee. Dat zie ik ook bij sportclubs, zoals het damesvoetbal bij Eldenia. Samen krijg je zoveel voor elkaar. Als je samen een doel behaalt, deel je ook het geluk! Uitgaan van wat je wél kunt, zoals de Arnhemse rolstoelbasketballers, dat vind ik ook inspirerend.”

Wat is jouw favoriete sportmoment?
“Ik ben erg trots op de Boels Ladies tour. De groene heuvels van Arnhem zijn een prachtig decor voor deze wielrenwedstrijd. Ik vind het geweldig om te zien dat de beste wielrensters ter wereld door onze stad komen, of daar starten of eindigen. Wat een energie en lef. Daar kan ik dan van meegenieten. Het inspireert me ook om zelf weer op de fiets te stappen of een lekker rondje te gaan hardlopen. Dat ik kan bewegen zoals ik dat wil, dat wil ik niet voor lief nemen. Als ik al hardlopend of fietsend om me heen kijk, komt dat besef naar boven. En daarmee gepaard een groot gevoel van geluk.”

Wat betekent winnen voor jou?
“Winnen betekent voor mij: je doel behalen. Wat dat doel dan is, dat maakt niet uit. Of het nu gaat om je eerste 5 kilometer, of zo snel worden als Sifan Hassan: ga ervoor. Of als je voor jezelf wilt beginnen, of een nieuwe baan krijgt. Zorg ervoor dat er een team om je heen staat dat je steunt. Dat kunnen collega’s zijn, coaches, je partner of je ouders. Wie het is, dat maakt niet uit. Je bereikt zoveel als je samen voor hetzelfde doel gaat, geleid door iemand die ervoor gáát. Dat kun jij zijn!”

Social Share

2019-11-27T16:33:33+00:0027 november 2019|
Ga naar de bovenkant