Directeur Sportcentrum & Hotel Papendal.

Een inspirerend vragenvuurtje.

Jochem, kun je jezelf even voorstellen? Wat weten wij nog niet van jou?
“Mijn naam is Jochem Schellens, ik ben directeur van Sportcentrum Papendal & Hotel Papendal. Ik ben van oorsprong Hagenees maar na mijn studie in Maastricht en een aantal omzwervingen in het buitenland, ben ik alweer 14 jaar woonachtig in Arnhem, samen met mijn vrouw, onze twee pubers en de hond. Ik heb altijd een passie voor sport gehad. Mijn sportcarrière mag geen naam hebben, maar ik ben wel altijd actief geweest in uiteenlopende sporten zoals voetbal, wielrennen en hockey. En ik ben al van jongs af aan gefascineerd door topsport.

Mijn eerste bijbaantje was in een horecagelegenheid aan het strand, waardoor ik een enorme passie voor de horeca en hotellerie ontwikkelde en later ook op de hotelschool belandde. Van de jaren in het buitenland (Vietnam & Zuid-Afrika) heb ik enorm veel geleerd, hier heb ik kennis op gedaan die ik nog vrijwel iedere dag kan toepassen. Ik vind het fantastisch dat ik #OpPapendal in staat ben om beide passies met elkaar te verbinden, waardoor ik iedere dag met zowel de hotellerie als topsport bezig mag zijn.”

Wat zijn mijlpalen geweest in de 15 jaar dat je werkzaam bent op Papendal?
“Dat zijn er aardig wat. Op een lijstje met hoogtepunten mogen deze in ieder geval niet ontbreken:

 • De bouw van de eerste tijdelijke hal;
 • De start van het eerste fulltime topsportprogramma (HandbalAcademie) & de ingebruikname van het Sporthotel;
 • De ontwikkeling van het Sport- en Onderwijsgebouw en het Sport- en Innovatiecentrum;
 • De samenwerking met hockeyclub Upward voor de ontwikkeling van een Olympisch kunstgrasveld waardoor de hockeyteams terugkwamen naar Papendal;
 • De bouw van de BMX-baan;
 • De bouw van de Arnhemhal;
 • De verzelfstandiging van Papendal – van afdeling van NOC*NSF naar een zelfstandige entiteit;
 • De ontwikkeling van de eerste BMX wereldbekerwedstrijd #OpPapendal tot
  het Framed Festival nu;
 • Het creëren van eenheid tussen het hotel & sportcentrum;

Ik ben trots op wat we hier met z’n allen realiseren. Er zijn natuurlijk nog veel meer mijlpalen te noemen maar ik denk dat dit lijstje een goede indruk geeft van datgene wat hier op dagelijkse basis gebeurt.”

Hoe zie jij de toekomst voor Papendal?
“De afgelopen jaren hebben we intensief gewerkt aan de continuïteit van Papendal, zodat we niet alleen nu een belangrijke pijler zijn van de Nederlandse topsport, maar dat ook over 20 jaar nog zijn. Dat betekent dat we iedere dag beter moeten worden, op de hoogte moeten blijven van alle ontwikkelingen, op het juiste moment onze nek durven uit te steken en moeten blijven investeren in mensen, programma’s en gebouwen.  Niet alleen vandaag, maar ook morgen en overmorgen. Papendal zal zich altijd moeten blijven ontwikkelen op basis van de maatschappelijke trends. Zo speelt bijvoorbeeld duurzaamheid bij ons al jarenlang een belangrijke rol en dat zal de komende jaren zeker niet minder worden. Het is voor ons als sportcentrum natuurlijk belangrijk om de topsporters te blijven ondersteunen, maar we mogen onze ogen niet sluiten voor het feit dat we als sportcentrum ook maatschappelijk een belangrijke rol hebben, die we ook in de breedste zin van het woord dienen uit te voeren.”

Je bent nu met een speciaal project bezig, kun je hier iets over vertellen?
“NOC*NSF heeft Papendal, en mij als eindverantwoordelijke, gevraagd om de exploitatie en uitvoering van het TeamNL Tokyo Centre, met daarin ondergebracht het Holland Heineken Huis, op te pakken. Dit is een gigantisch project en een enorme eer, omdat hierbij alle facetten van mijn vak naar voren komen. Gastvrijheid is van belang, maar kennis van de topsport speelt zeker ook een rol. Het is onze taak om ervoor te zorgen dat alle stakeholders van TeamNL en de Nederlandse sport in het algemeen, zich thuis gaan voelen in het nationale huis tijdens de Olympische Spelen in Tokyo aankomende zomer.”

Wat is de grootste kans in het Tokyo-project? En wat de grootste uitdaging?
“De grootste kans is om alle stakeholders en activiteiten rondom een Olympische Spelen met elkaar te kunnen verbinden. Dit is in mijn ogen ook noodzakelijk voor het succes van een nationaal huis, in combinatie met hoe er in het algemeen door ons als maatschappij tegen sport en de Olympische Spelen aangekeken wordt. Het huis kan helpen om duidelijk te maken wat nou exact de waarde van sport is voor ons als land.

De grootste uitdaging is dat het in Japan plaatsvindt. Een land met een hele andere cultuur, op circa 11 uur reizen, met een andere taal en een totaal ander verwachtingspatroon. We lopen tegen hele andere uitdagingen aan dan bijvoorbeeld in Rio de Janeiro in 2016. Aan de andere kant is het van belang om gewoon te blijven doen wat je moet doen. Rondom de Olympische Spelen wil er nog weleens een bepaalde gekte uitbreken die ik steevast Olympische kolder noem. Met beide benen op de grond blijven is ook in dit soort situaties het belangrijkste.”

Wat is jouw favoriete sportmoment?
“Dat zijn er zoveel, ik kan echt niet kiezen. Al heeft misschien de Europese titel voetbal in 1988 wel de grootste indruk op mij gemaakt. Maar als ik dan naar de laatste 10 jaar kijk, dan heb ik bijzonder genoten van de eerste wereldtitel van Dafne Schippers en zeer recent natuurlijk de wereldtitel van de handbaldames. Om eerlijk te zeggen geniet ik eigenlijk altijd van alle prestaties van Nederlandse sporters, al kijk je natuurlijk met een speciaal oog naar de BMX’ers, baanwielrennen, judoka’s, atleten en alle andere sporters die trainen #OpPapendal.”

Wat betekent winnen voor jou?
“Het is misschien niet het meest originele antwoord, maar winnen puur en alleen om het resultaat, daar ben ik niet zo van. Ik vind echt dat het gaat om iedere dag beter worden en in ons geval topsporters ondersteunen zodat zij iedere dag beter kunnen worden. Wanneer je dat namelijk goed doet, dan komt winnen vanzelf.”

Social Share

2020-02-10T10:48:21+00:003 februari 2020|
Ga naar de bovenkant