SookJa Lee vertelt over Japan.

Een inspirerend vragenvuurtje!

Wie ben je, waar kom je vandaan en wat doe je in het dagelijks leven?
Mijn naam is SookJa Lee, ik kom oorspronkelijk uit Japan maar ik heb een Zuid-Koreaanse achtergrond. Toen ik nog in Japan woonde was ik werkzaam als Japanse taaldocent voor internationale studenten. Tegenwoordig geef ik Japanse les aan Nederlanders.

Wat betekent Japan voor jou?
In één woord: home. Ik heb een huis in Nederland en daar woon ik sinds 2,5 jaar samen met mijn man, maar nog steeds voel ik dat Japan mijn thuis is.

Welke Japanse gerechten zet je het liefst op tafel?
Mijn favoriete gerecht om te maken is Okonomiyaki. Ik kom uit Kobe, dat ligt vlakbij Osaka. Daar wordt vaak Okonomiyaki gegeten. Okonomiyaki is een hartige Japanse pannenkoek.

Wanneer ben je voor het laatst in Japan geweest en waarvoor?
Tijdens de zomer in 2019 was ik vijf weken in Japan om mijn familie daar te bezoeken. Zelf wil ik niet meer in de zomer terug gaan, dat is me echt te heet. Natuurlijk zou ik graag snel weer een keer naar Japan gaan. Ik ben nu zwanger, dus na de bevalling wil ik graag mijn familie in Japan bezoeken om ze kennis te laten maken met mijn baby.

Wat maakt Japan zo bijzonder?
In Japan is de maatschappij belangrijker dan het individu, dus de mensen willen binnen de kaders van de maatschappij horen. Als iemand uniek is, wordt hij of zij al gauw gezien als ‘vreemd’. Ik denk dat Japan een gesloten groot eiland was. Daarom hebben we een eigen taal, unieke cultuur en rare mentaliteit voor buitenlanders. Bovendien zijn er ook verschillende culturen en tradities te zien binnen Japan, afhankelijk van het gebied. Een voorbeeld van een Japanse traditie is dat Japanse families regelmatig de graven van zijn of haar voorouders bezoeken. Zelf maken wij het graf schoon, zetten we nieuwe verse bloemen neer en laten wierook branden.

Kun je iets vertellen over je leukste herinnering aan Japan?
Japan heeft vaak te maken met erge natuurrampen, maar in die slechte tijden gaat niemand plunderen voor voedsel of andere luxe producten.

Welke plekken moeten mensen echt zien als ze naar Japan willen?
Japan heeft vele leuke plekken om te bezoeken. Kyoto, Nara en Kanazawa zijn aanraders als je historische boeddhistische tempels wilt zien. Tokyo moet je bezoeken als je het moderne Japan wilt zien en Osaka om de lekkerste Okonomiyaki te eten.

Welke tips heb jij voor de mensen die Japan willen bezoeken?
Japanners zijn heel stil in het openbaar vervoer, vooral tijdens de piekuren in de ochtend en de avond. Alleen toeristen praten hard in het openbaar vervoer. In Japan zijn weinig afvalemmers te vinden op straat, veel minder dan in Nederland. Maar de straten zijn schoner dan in Nederland. Japanners gooien namelijk niets weg op straat maar nemen hun eigen afval mee naar huis als er geen afvalemmer te vinden is.

Welke misverstanden hebben buitenlanders over Japan?
Dat je in Japan overal je schoenen uit moet doen. Japanners doen hun schoenen uit in huis en in sommige restaurants, maar buitenlanders weten de bedoeling niet. Wij denken dat blote voeten en sokken schoon zijn, want wij lopen nooit op de vloer waar met schoenen gelopen is. Buitenlanders zeggen: “Oke, we kunnen hier onze schoenen uit doen, geen probleem!”, maar zij lopen met hun sokken over het vieze gedeelte en zij maken de schone vloer vies. Wij hebben een duidelijke grens tussen schoon en vies, maar meestal begrijpen buitenlanders onze bedoeling niet.

Social Share

2019-10-31T08:49:08+00:0029 oktober 2019|
Ga naar de bovenkant