Drie gerechten zonder vlees.
Probeer het zelf!

Van 11 t/m 17 maart 2019 is het “Week zonder vlees”! Ga jij de uitdaging aan? Om je een handje te helpen stelde chef-kok van het Topsportrestaurant Erik te Velthuis, drie vega-gerechten samen, gemaakt met producten van Vegafit. Doe je mee?!
(1) Krokant schnitzel met couscous
25 minuten – 2 personen
Ingrediënten
- 2 Vegafit krokant schnitzels
- 160 ml vers geperst sinaasappelsap
- 80 gram volkorencouscous
- 1 flinke theelepel ras el hanout kruiden
- 175 gram verse mango, in blokjes gesneden
- 1 avocado, in blokjes gesneden
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- 400 gram verse spinazie panklaar
- Olijfolie
Werkwijze
- Breng in een steelpan het sinaasappelsap aan de kook, haal van het vuur af
- Meng met een garde de volkorencouscous en ras el hanout kruiden erdoor
- Plaats de stukjes mango er bovenop, doe de deksel op de pan en laat staan
- Verhit een wokpan met olijfolie
- Bak de krokant schnitzel om en om goudbruin, neem uit de wok en zet even apart
- Wok de spinazie met knoflook totdat de spinazie is geslonken
- Voeg de avocado eraan toe
- Neem en bord en bedek de bodem met de couscous en mango
- Plaats daarop de krokant schnitzel en de spinazie met avocado
(2) Gehaktschijf met lente-stampje
25 minuten – 2 personen
Ingrediënten
- 2 stuks Vegafit gehaktschijf à 100 gram
- 500 gram zoete aardappel schillen en in blokjes van 2 cm bij 2 cm snijden
- 150 gram pastinaak schillen en in kleine blokjes snijden
- 200 ml water
- 150 gram rode uien, in halve ringen snijden
- 2 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
- 175 gram appel (1 grote goudreinet) in 8 partjes gesneden (met schil)
- 200 gram andijvie, ragfijn snijden en wassen
- Scheutje olijfolie
Werkwijze
- Verwarm de oven voor op 170 °C
- Zet de zoete aardappel met pastinaak en 200 ml koud water op het vuur met deksel op de pan
- Breng aan de kook en laat circa 15/20 minuten zachtjes doorkoken met deksel schuin op de pan
- Bereid ondertussen de rest van het recept:
- Snij de acht appelpartjes nog eens in de lengte door tot 16 partjes
- Verhit een scheutje olijfolie in de koekenpan
- Bak de gehaktschijven om en om bruin en doe ze in een ovenschaaltje
- Bak 8 van de 16 partjes kort om en om en haal uit de pan
- Bak in dezelfde pan de rode ui ringen en de knoflook
- Verdeel de gebakken ui en knoflook over de beide gehaktschijven
- Leg de gebakken appelpartjes 2x 4 in een half rondje bovenop de twee porties
- Plaats dit in de oven gedurende de rest van de kooktijd
- Snijd de overgebleven appelparten in kleine stukjes
- Als het goed is hoef je de zoete aardappel / pastinaak niet meer af te gieten, stamp met een stamper
- Meng de andijvie en de appelstukjes door de stamp
- Verdeel over twee borden met daarop de gehaktschijven met appel en rode ui
(3) Vegan balletjes in tomatensaus
25 minuten – 2 personen
Ingrediënten
- 180 gram vegan balletjes, 12 stuks
- 50 gram volkoren spaghetti
- Ruim water in kookpan
- 100 gram ui fijn snijden
- 200 gram (2 stuks) tomaten in kleine stukjes gesneden
- 15 gram knoflook fijn gehakt, in twee porties apart houden
- Flinke pluk verse basilicum klein snijden
- 1 theelepel Provençaalse kruiden
- Flinke scheut olijfolie
- 150 gram winterwortel met spiraalsnijder in linten snijden
- 150 gram courgette met spiraalsnijder in linten snijden
- Geplukte basilicum ter garnering
Werkwijze
- Kook de volkoren spaghetti met ruim water in 8 minuten gaar en giet af
- Verhit in een steelpan olijfolie en smoor de gesneden ui, de helft van de knoflook, gesneden tomaten, gesneden basilicum en Provençaalse kruiden met deksel op de pan tot een saus
- Verhit een wokpan met olijfolie
- Bak de balletjes mooi bruin en schep over naar de sauspan
- Wok de wortel / courgette linten in de wokpan met de rest van de knoflook
- Leg de spaghetti op een bord
- Plaats daar bovenop de groentelinten, de balletjes en schep saus eroverheen
- Strook wat verse basilicum over de schotel
- Naar wens bijvoorbeeld nog wat geraspte Parmezaanse kaas en extra vergine olijfolie
N.B. Zout toevoegen is bij geen van de gerechten nodig.
Eet smakelijk!

