Drie gerechten zonder vlees.

Probeer het zelf!

Papendal_recept

Van 11 t/m 17 maart 2019 is het “Week zonder vlees”! Ga jij de uitdaging aan? Om je een handje te helpen stelde chef-kok van het Topsportrestaurant Erik te Velthuis, drie vega-gerechten samen, gemaakt met producten van Vegafit. Doe je mee?!

(1) Krokant schnitzel met couscous

25 minuten – 2 personen

Ingrediënten

  • 2 Vegafit krokant schnitzels
  • 160 ml vers geperst sinaasappelsap
  • 80 gram volkorencouscous
  • 1 flinke theelepel ras el hanout kruiden
  • 175 gram verse mango, in blokjes gesneden
  • 1 avocado, in blokjes gesneden
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • 400 gram verse spinazie panklaar
  • Olijfolie

Werkwijze

  1. Breng in een steelpan het sinaasappelsap aan de kook, haal van het vuur af
  2. Meng met een garde de volkorencouscous en ras el hanout kruiden erdoor
  3. Plaats de stukjes mango er bovenop, doe de deksel op de pan en laat staan
  4. Verhit een wokpan met olijfolie
  5. Bak de krokant schnitzel om en om goudbruin, neem uit de wok en zet even apart
  6. Wok de spinazie met knoflook totdat de spinazie is geslonken
  7. Voeg de avocado eraan toe
  8. Neem en bord en bedek de bodem met de couscous en mango
  9. Plaats daarop de krokant schnitzel en de spinazie met avocado

(2) Gehaktschijf met lente-stampje

25 minuten – 2 personen

Ingrediënten

  • 2 stuks Vegafit gehaktschijf à 100 gram
  • 500 gram zoete aardappel schillen en in blokjes van 2 cm bij 2 cm snijden
  • 150 gram pastinaak schillen en in kleine blokjes snijden
  • 200 ml water
  • 150 gram rode uien, in halve ringen snijden
  • 2 teentjes knoflook, zeer fijn gehakt
  • 175 gram appel (1 grote goudreinet) in 8 partjes gesneden (met schil)
  • 200 gram andijvie, ragfijn snijden en wassen
  • Scheutje olijfolie

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 170 °C
  2. Zet de zoete aardappel met pastinaak en 200 ml koud water op het vuur met deksel op de pan
  3. Breng aan de kook en laat circa 15/20 minuten zachtjes doorkoken met deksel schuin op de pan
  4. Bereid ondertussen de rest van het recept:
  5. Snij de acht appelpartjes nog eens in de lengte door tot 16 partjes
  6. Verhit een scheutje olijfolie in de koekenpan
  7. Bak de gehaktschijven om en om bruin en doe ze in een ovenschaaltje
  8. Bak 8 van de 16 partjes kort om en om en haal uit de pan
  9. Bak in dezelfde pan de rode ui ringen en de knoflook
  10. Verdeel de gebakken ui en knoflook over de beide gehaktschijven
  11. Leg de gebakken appelpartjes 2x 4 in een half rondje bovenop de twee porties
  12. Plaats dit in de oven gedurende de rest van de kooktijd
  13. Snijd de overgebleven appelparten in kleine stukjes
  14. Als het goed is hoef je de zoete aardappel / pastinaak niet meer af te gieten, stamp met een stamper
  15. Meng de andijvie en de appelstukjes door de stamp
  16. Verdeel over twee borden met daarop de gehaktschijven met appel en rode ui

(3) Vegan balletjes in tomatensaus

25 minuten – 2 personen

Ingrediënten

  • 180 gram vegan balletjes, 12 stuks
  • 50 gram volkoren spaghetti
  • Ruim water in kookpan
  • 100 gram ui fijn snijden
  • 200 gram (2 stuks) tomaten in kleine stukjes gesneden
  • 15 gram knoflook fijn gehakt, in twee porties apart houden
  • Flinke pluk verse basilicum klein snijden
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • Flinke scheut olijfolie
  • 150 gram winterwortel met spiraalsnijder in linten snijden
  • 150 gram courgette met spiraalsnijder in linten snijden
  • Geplukte basilicum ter garnering

Werkwijze

  1. Kook de volkoren spaghetti met ruim water in 8 minuten gaar en giet af
  2. Verhit in een steelpan olijfolie en smoor de gesneden ui, de helft van de knoflook, gesneden tomaten, gesneden basilicum en Provençaalse kruiden met deksel op de pan tot een saus
  3. Verhit een wokpan met olijfolie
  4. Bak de balletjes mooi bruin en schep over naar de sauspan
  5. Wok de wortel / courgette linten in de wokpan met de rest van de knoflook
  6. Leg de spaghetti op een bord
  7. Plaats daar bovenop de groentelinten, de balletjes en schep saus eroverheen
  8. Strook wat verse basilicum over de schotel
  9. Naar wens bijvoorbeeld nog wat geraspte Parmezaanse kaas en extra vergine olijfolie

N.B. Zout toevoegen is bij geen van de gerechten nodig.

Eet smakelijk!

Papendal_recept
Papendal_recept
2019-03-18T11:20:29+00:0011 maart 2019|