Winnen volgens Edith.

Ieder kwartaal schrijft Edith Bosch een column over haar visie op winnen.

Edith Bosch, voormalig Nederlands topjudoka, beschrijft in haar column de parallellen tussen topsport en de zakelijke wereld om ons heen. Haar hele leven stond in het teken van haar sport. Als judoka haalde zij 3 Olympische medailles, een wereldtitel en 4 Europese titels. Ook na haar topsportcarrière zat Edith niet stil. In 2013 nam zij deel aan Expeditie Robinson waar zij als winnaar uit de bus kwam. Vanuit de combinatie topsport, presteren op hoog niveau en gedragswetenschappelijke interesse is de voormalig judoka zich gaan richten op coaching en begeleiding. 

Expert op eigen gebied.

“Het is niet absoluut hetzelfde en toch vertonen topsport en carrière maken zeker parallellen.

Allebei vragen ze om investeren, discipline, committent, doorzettingsvermogen, omgaan met tegenslagen, keuzes maken, doelen stellen en het vieren van successen. Uiteindelijk is de absolute top alleen weggelegd voor de “happy few”.  Het beeld is dat deze mensen alles opgeven om de échte top te bereiken. Vaak is dat ook zo en dat zorgt er uiteindelijk voor dat ze verder komen dan de mensen die dat niet doen. Sportfreak of workaholic, zijn woorden die vaak gebruikt worden om deze mensen te beschrijven. Liever gebruik ik het woord passie of zijn er bepaalde drijfveren (denk aan: doelgericht zijn, perfectionisme) die ervoor zorgen dat iemand tot het uiterste zal gaan.

Vragen die belangrijk zijn als het gaat om winnen en die voor iedereen gelden;

  1. Wie ben je?
  2. Wat wil je?
  3. Welke keuzes ben je bereid om te maken?
  4. Wanneer ben je tevreden?

“Veel liever gebruik ik het woord passie”

Dit zijn vaak vragen die je niet zo even 1,2,3 kan beantwoorden en ook nog weleens kunnen veranderen. Het is een proces. En een proces vraagt tijd. Tijd om regelmatig stil te staan en te kijken waar je staat. En dat is nu juist zo lastig in deze snelle, drukke prestatiewereld waarin het mogelijk is om 24 uur per dag afleiding te hebben.  En toch gun ik iedereen deze reflectie.

Terugkijkend op mijn topsportcarrière was ik het grootste gedeelte bezig met afleiding en deed ik er alles aan om perfectie na te streven. Toen ik, in mijn ogen, het perfecte plaatje eindelijk had bereikt was ik niet gelukkig.  Ik snapte er niets van en was heel erg teleurgesteld. Een van de inzichten die ik toen kreeg was dat ik veel zaken buiten mijzelf plaatste omdat ik oprecht dacht dat het niet aan mij kon liggen. Ik werkte immers zo hard.

Uiteindelijk heb ik ondersteuning gezocht in de vorm van een coach die mij de eerste 2 vragen stelde. Wie ben je? Wat wil je? Daar kon ik geen antwoord op geven omdat ik daar oprecht nog nooit bij stil had gestaan. Ik wist wel wie de judoka was, maar de vrouw Edith daar had ik geen antwoord op.

Het werd een prachtig proces waarin ik mijzelf de tijd heb gegeven om dit te onderzoeken en alles wat op mijn pad kwam aan te pakken. Wat leidde tot mijn ultieme winst. Meer bewustwording en gelukkiger.

Sport wordt in het bedrijfsleven vaak gebruikt als metafoor om mensen te inspireren, bewuster te maken en te laten winnen. Want winnen is voor iedereen weggelegd. Als jij kan bepalen wat winnen voor jou betekent en je de tijd en rust gunt om dit een proces te laten zijn dan ben je op weg naar “jouw” winst.  Waarbij ik meteen zeg dat het vaak niet makkelijk zal zijn. Uitdagingen komen op je pad. Mijn motto is: “every challenge is a gift”. Dus kom, ga de uitdaging aan en win!”

Social Share

2019-04-18T13:51:04+00:0026 maart 2019|
Ga naar de bovenkant